top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Automatiska lärdomar

När jag började fotografera kändes det som att jag var tvungen att kunna alla tekniska inställningar innan jag "fick" börja fotografera. Den allmänna uppfattningen verkade vara att bilder inte räknades om de inte var tagna i det manuella läget. Helst skulle även fokus ställas in manuellt, och allra helst skulle det fotas analogt, och bilderna skulle framkallas i eget mörkrum.


Jag besökte diverse fotomässor och utställningar, och det var främst män med väldigt stora zoomobjektiv som hävdade att det var väldigt svårt att fotografera manuellt. Ingen sa det direkt, men hela känslan som förmedlades var: "Lilla gumman, du ska inte komma här och tro att du kan fota".Jag minns att jag var ute på någon form av fotopromenad med en (före detta) killkompis. Han pratade om hur otroligt svårt det var att lära sig fota manuellt, hur avancerat det var att förstå bländare, slutartid och ISO, och hur han hade läst på i flera år och ändå inte kände att han hade full koll. Han lät mig förstå att han ansåg sig vara något av en expert.


Alla kommentarer jag fick gjorde att det först kändes hopplöst att ens försöka lära mig att fota. Om inte de här snubbarna som fotat i så många år hade lärt sig alla kamerainställningar, hur skulle då jag kunna lära mig? På den tiden trodde jag också att jag var oteknisk, något som jag tror att många tjejer får höra när de växer upp, men som jag tror inte har någon sanning.


Efter ett tag blev jag dock arg istället, och ju argare jag blev, desto starkare kände jag att "Jag ska minsann visa dem." Och det gjorde jag. Jag läste på om kamerateknik dygnet runt i flera veckor. Jag har ADHD, så jag kan hyperfokusera och ta in stora mängder kunskap relativt snabbt. Jag läste allt och lite till.

Efter några veckor var jag ute och fotograferade med min (före detta) killkompis igen, och han var i chock över att jag hade lärt mig att fota manuellt på bara några veckor, det som hade tagit honom flera år.


Så här i efterhand kan jag konstatera att jag läste alldeles för mycket, och jag kände mig så himla otillräcklig. Jag tänker inte ens skriva ner alla saker jag läste om, för jag vill inte att du ska fastna i samma träsk. Jag lärde mig förvisso det jag behövde, men det var inte direkt en rolig upplevelse, och jag skulle önska att du fick skapa och lära dig att fota från en plats av glädje och nyfikenhet, inte ilska, djävlar anamma och en känsla av "Jag ska minsann visa dem".


Jag vill hjälpa dig att sålla ned den oändliga mängden kunskap som finns på internet till en överskådlig mängd med kunskap som faktiskt gör skillnad för ditt fotograferande, med kunskap som du har glädje av. Jag vill ge dig grunderna så att du kan ha roligt och vara kreativt fri. Vill du sen fördjupa dig inom nischade underkategorier av foto har du en bra grund att stå på. Man måste kunna krypa innan man kan gå och så vidare. Jag vill att du ska slippa googla dygnet runt i flera månader och istället kan ha en kul, härlig och kreativ läroprocess där du dessutom kan sova lugnt om nätterna. Istället för att ägna den där lunchrasten åt att googla som en galning kan du faktiskt gå ut och öva med kameran. Njut av dagen och fånga ett ögonblick på bild istället.Jag ska berätta en hemlighet. Det är inte så svårt med kamerateknik. Men de där männen med stora objektiv vill gärna att du ska tro det, för att du ska bli imponerad av deras fantastiska kunskaper. En annan hemlighet är att de sällan har så fantastiska kunskaper heller. Det kan kännas svårt med kamerainställningar, för det är svårt att navigera djungeln internet och att få fakta på ett enkelt och lättsmält sätt, men det är det jag är här för att hjälpa dig med.


En annan hemlis, och jag hoppas verkligen att det här inte fortsätter vara en hemlis, är att det inte finns någon prestige i att fota manuellt. En bra bild är en bra bild oavsett. Det finns så mycket mer som avgör om någon är en duktig fotograf eller inte. Saker som ljus, komposition, att fånga rätt ögonblick med mera. Det går alldeles utmärkt att öva på de sakerna i auto-läget, och så kan du öva på bländare, slutartid och ISO i lugn och ro.


Här är tre saker som du kan öva på som har stor inverkan på din bild som går finfint att fota i auto:


Komposition: Testa olika vinklar och placeringar av ditt motiv inom ramen för att se hur det påverkar bildens helhet.


Ljus: Fota samma motiv i olika ljus och se hur känslan förändras. Ljuset förändras med tidpunkten på dagen, men också med vädret. 


Zooma in och zooma ut: Vad får bilden för känsla om du går riktigt nära motivet? Eller riktigt långt bort? Överdriv gärna för effekt!

0 comments

Comments


bottom of page