När det kommer till landskapsfotografering, tror många att bilder aldrig gör verkligheten rättvisa. Men med rätt knep och kunskap kan du fånga naturens skönhet precis så storslagen som den är.
Det är många säger “det blir aldrig lika fint på bild”.
Du står på toppen av ett berg med sagolika vyer framför dig och tänker att det inte är någon poäng att anstränga dig för att fota, för det kommer ändå inte bli lika fint som du ser det nu. Är det sant? Jag upplever att det är något som sägs mest av gammal vana. Det är något som har sagts så länge att folk tror att det är en sanning. Har du någonsin stannat upp och ifrågasatt den ”sanningen”? Hur många gånger har du inte scrollat instagram och sett bilder som är så sinnessjukt fina att du tappar hakan? Jag skulle säga att de fångar vyerna ganska jäkla bra.
Ljuset är A och O inom landskapsfoto
Det finns många knep som gör att dina landskapsbilder kan gå från tråkiga till pang-bilder. Den absolut viktigaste aspekten är få till ljuset i dina landskapsbilder. Det finns mycket att säga om det, men steg ett är att öva på att se när det är fint eller intressant ljus. Steg två är att faktiskt gå ut och fota då, när det är fint ljus, eller ljus som du själv tycker om. Har du tråkigt ljus spelar det nästan ingen roll vad du gör, din bild kommer att vara tråkig.
Hitta rätt ljus för ditt landskap
Nästa gång du ser en sån där wow-bild på instagram, fundera ett litet tag på vad det är för ljus i bilden. Är den tagen mitt på dagen i skarpt solljus (troligen inte)? Solnedgång? I så fall, är det strax innan solen har gömt sig bakom horisonten eller strax efter? Det kanske är natt och stjärnhimmel? Är det oväder?
Placera horisonten på en kreativ plats i bilden
Apropå himlar och horisonter, så är det också en viktig del i att ta landskapsbilder. Placera gärna horisonten på en spännande plats i bilden, vilket oftast innebär att den inte hamnar i mitten. En regel är att placera horisonten i någon av tredjedelarna i bilden, men experimentera och hitta det du tycker bäst om. Foto handlar trots allt om att få ett kreativt utlopp.
Använd ett motiv för att göra bilden intressant
En annan sak som gör stor skillnad för dina landskapsbilder är att ha ett motiv i bilden. Motivet kan vara en person, ett träd, ett berg, eller någonting annat. Men säg att du står på en strand vid havet och vill fota solnedgången. Att bara fota solen som går ner i havet kommer resultera i en ganska tråkig bild som inte sticker ut ur mängden. Att istället ha ett fint motiv i bilden kan göra stor skillnad. Det kan vara att du låter ett berg ta plats, eller att du sätter dig ner i sanden och låter några snäckskal agera förgrund (det är alltså något som inte riktigt är ett motiv men som är nära kameran och ger ett fint djup till bilden).
Ge bilden djup med en spännande förgrund
Det samma gäller ifall du står vid en fin äng i kvällsljuset. Om du fotar hela ängen på samma avstånd går det säkert att säga att det var fint, men själva bilden kanske inte blir så spännande. Om du lägger till ett motiv eller en förgrund, det kanske kan vara ett grässtrå eller en blomma, får bilden mer djup och blir mer intressant.
Fotoknepen som dina landskapsbilder storslagna:
Fotografera i rätt ljus: Morgon- eller kvällsljus ger ofta mer stämningsfulla bilder än skarpt dagsljus.
Placera horisonten rätt: Använd tredjedelsregeln för att skapa balans i din bild.
Hitta ett motiv: Lägg till ett fokusobjekt som gör din bild mer intressant.
Skapa djup med förgrund: Utnyttja detaljer nära kameran för att ge din bild en extra dimension.
Vill du bli proffs på att fota landskap? I min kurs Fånga äventyret på bild får du en steg-för-steg-guide full av verktyg och övningar för att ta bilder som är lika imponerande som utsikten. Läs mer och anmäl dig här!
//Louise, din fotoguide
Comments