top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Så skapar du den perfekta fotoplanen för dina äventyr

Vilken helg det har varit! Eller egentligen hade jag bara en fantastisk söndag, men den är allt jag minns just nu. Lördagen tillbringades hemma med min nyopererade hund, vilket visserligen var givande, men samtidigt missade jag årets stora höjdpunkt, Åre Sessions-festivalen i Åre. Det har jag sörjt, men nu är det dags att se framåt.


Sent på lördagskvällen kom min pappa på besök, och på söndagsmorgonen tog han över hundvaktandet medan jag körde till Trillevallen för att träffa en grupp fantastiska kvinnor och hålla en fotoworkshop för dem. Kicki, som officiellt gick i pension för några år sedan, har nu startat My Backyard Åre och välkomnar och guidar några lyckliga individer några gånger om året. Kicki är verkligen en inspirationskälla, hon är full av energi och så duktig på att peppa andra! I söndags skulle gruppen göra en topptur på Välliste, och inför det fick jag dela med mig av några fototips till dem.Fjällvandring till Kebnekaise
Från den gången då jag jobbade som fotograf på en tur till Kebnekaise


Något vi pratade mycket om var att planera sitt fotograferande. Det här är något som jag ser att många missar, och även något jag själv ibland slarvar med. Men jag tycker att det är en viktig aspekt för att både få bra bilder och en härlig upplevelse. Om du inte planerar ditt fotograferande är det lätt att antingen fotografera sporadiskt hela tiden och missa att verkligen njuta av äventyret, eller att helt enkelt glömma bort att fota när du är mitt uppe i upplevelsen. Genom att i förväg tänka igenom när och var det är bäst att fota för dig och dina dagliga aktiviteter, och vilka perspektiv som är mest intressanta, kommer du att få en helt annan upplevelse och därmed också helt andra bilder.

När jag var ny som både fotograf och fjällvandrare var jag på vandring mot ett fjäll (jag minns faktiskt inte vilket) och, som så ofta när man vandrar i fjällen började vi vandringen längst bort från fjället. Jag tog massor av bilder eftersom det var så vackert, och ju närmare jag kom fjället desto fler bilder tog jag. Jag kom hem med alldeles för många bilder, och de jag tog i början var extremt tråkiga jämfört med de jag tog i slutet, när jag både var närmre fjället som såg mycket mäktigare ut, och det dessutom var solnedgång. Där lärde jag mig att behålla kameran i ryggsäcken och bara fota när det hände något speciellt, och när jag kom närmre mitt mål.


Att planera för hur, när och var jag ska fotografera har sparat mig mycket tid och energi och gjort att de bilder jag faktiskt tar är mycket bättre. En noggrant planerad fotografering kan bidra till att förbättra din kreativitet och berättarförmåga. Genom att tänka igenom olika vinklar och perspektiv på förhand kan du öka ditt självförtroende som fotograf och känna dig trygg i din förmåga att fånga de ögonblick och platser som är viktiga för dig.


Några saker att tänka på när du planerar din fotografering:


  • Vad är syftet med att du ska fotografera?

  • Vilka känslor eller budskap vill du förmedla med dina bilder?
Vill du ha tillgång till en nedladdningsbar check-lista med bra tips för att hjälpa dig att planera din fotografering?
0 comments

コメント


bottom of page