top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

SMID DIN EGEN MENING

Jag hör ofta hur det pratas om att hitta lycka i livet. Vad jag däremot inte hör lika ofta är prata om att hitta mening i livet. "Du är din egen lyckas smed." "Du skapar din egen lycka." Vi har alla hört uttrycken. Men hur ofta sägs det ”du skapar din egen mening med livet”?  Vi pratar om att hitta meningen med livet, inte att skapa den. Som att vi bara skulle vakna en morgon och veta vad meningen med våra liv är. 


Jag upplever att jag kan stå ut med att vara ganska rejält olycklig ett tag om det känns meningsfullt. Är jag däremot både olycklig och i en situation som känns meningslös står jag inte ut många sekunder.


Jag tänker på hur vanligt det är att höra att barn är meningen med livet, att vi ofta ser barn som den enda vägen till ett meningsfullt liv. Men det är inte så konstigt att vi ser barn som den enda vägen till ett meningsfullt liv. Vi får inte lära oss hur vi hittar vår meningsfullhet, vi vet inte hur vi letar.


Att hitta meningen med livet är lite som att navigera genom ett dimmigt landskap av förväntningar och normer. När du väl kommit ut genom dimman ser du toppen på berget tydligare, det blir lättare att ta sig dit.


För mig är meningsfullhet som den kraft som driver mig framåt, även när vägen är krokig och oviss. Det handlar inte bara om att hitta en bestämd destination utan snarare om att skapa en resa som är värd att minnas. Så hur kan vi närma oss detta mystiska begrepp om meningsfullhet och integrera det i våra liv?Reflektera över dina värderingar: Ta dig tid att reflektera över dina värderingar, intressen, och passioner. Fundera över vad som är viktigt för dig och vad som ger dig glädje och tillfredsställelse. Är dina värderingar verkligen dina, eller kommer de från någon annan? Är det någonting dina kollegor upprepar, eller kanske dina föräldrar?


Utforska olika områden: Prova nya saker och utforska olika intressen och aktiviteter. Ibland kan meningsfullhet upptäckas genom att prova på nya upplevelser och utmana dig själv.


Hitta din passion: Meningsfullhet kan ofta hittas i de djupaste skikten av våra passioner. För mig kan det vara att förlora mig själv i naturens tystnad, att fånga ögonblickets skönhet genom min kamera.


Bidra: I motsats till föregående punkt handlar den här punkten om att bara fundera på hur du bäst kan hjälpa andra. Vilka kunskaper eller resurser har du som kan hjälpa människor i din community? Det kan vara allt ifrån människor i din fysiska närhet till människor i din umgängeskrets till en community på nätet. Är du bra på att strukturera? Kanske får du alltid din farmor att le när ni ses. Gillar alla dina kakor? Du kanske kan engagera dig i ett lokalt språkcafé, eller besöka ensamma äldre, eller lära dina vänner att spara i aktier.


Lyssna på dig själv: Lyssna på dina inre känslor och intuition. Ibland kan din inre röst leda dig mot vad som känns meningsfullt för dig. Jag försöker att ta tid i tystnad varje dag, där jag kan låta mina tankar och idéer komma. Under den stunden lyssnar jag inte på några ljudböcker eller podcasts, inte på musik och jag pratar inte i telefon. Istället för att försöka maxa min dag med produktivitet och intryck utifrån vill jag maxa tiden det är tyst och jag kan låta kreativiteten och tankarna flöda. Det kan vara en promenad, en meditation, när jag kör bil eller diskar. Helst alla delar.


Gör medvetna val: Att skapa meningsfullhet kräver att vi aktivt väljer hur vi vill leva våra liv. Det handlar om att göra medvetna val som är i linje med våra värderingar och övertygelser. Ibland kan det innebära att säga nej till det som inte längre betyder något för oss och att omfamna det som verkligen gör oss lyckliga.


Meningsfulla relationer: Mitt liv har fått en helt annat dimension sedan jag vågade fördjupa mina relationer. Jag brukade ha otroligt svårt att be om hjälp, och att släppa in människor på djupet. Men jag fick en insikt, och en del av den insikten var att när någon kommer till mig och öppnar upp om ett problem, oavsett om det är ett praktiskt problem eller om det är ett känslomässigt problem, så känns det som att jag har fått en present. Sårbarhet är fint och modigt och, tror jag, nyckeln till djupa relationer.

Att hjälpa och stödja andra, samt att bygga meningsfulla relationer, kan vara en viktig källa till meningsfullhet.


Att skapa meningsfullhet är en resa som kräver tålamod, självreflektion och mod. Det är att våga utforska det okända och att omfamna det som ger dig en känsla av syfte och riktning.
0 comments

Comments


bottom of page