top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

"DET BLIR ALDRIG LIKA FINT PÅ BILD"

Det här är någonting som jag hör MÅNGA säga. Väldigt många. Det är nästan som att det har blivit ett mantra för många, men jag hör bara ursäkter att inte utvecklas. Om du redan i förväg tänker att den där solnedgången du tittar på inte kan bli lika fin på bild slipper du försöka och misslyckas. Men jag vill uppmana dig att våga misslyckas min vän! Vad är ens ett misslyckande om inte en möjlighet att lära?


En bild som blev "misslyckad" utifrån min vision, men som blev så mycket mer intressant än min vision.


Jag känner ofta tvärt om, att bilderna jag tar bli så mycket finare än verkligheten. För i bilderna lägger jag min känsla, jag adderar mystiken, jag häller ur mig mina drömmar och min längtan.


Fotografi handlar inte bara om att dokumentera verkligheten; det handlar om att skapa och kommunicera känslor. Att fånga den där speciella känslan på bild kräver inte bara teknisk skicklighet utan också en förmåga att förmedla emotionell djup i dina bilder. Här är tre tips för att fånga känslan på bild:
Lek med ljuset: Prova att fota under olika ljusförhållanden och tider på dagen för att förstå hur ljuset påverkar dina bilder. Börja med att fotografera under den "gyllene timmen" strax efter soluppgången eller före solnedgången, då ljuset är mjukare och mer varmt. Undvik starkt solljus mitt på dagen som kan skapa hårda skuggor och överexponering.


Lär dig reglerna för komposition: Bekanta dig med grundläggande kompositionsregler som regeln för tredjedelar och led linjer. Använd dessa regler som riktlinjer när du komponerar dina bilder, men var inte rädd för att bryta dem för att skapa intressanta effekter. Experiment med olika vinklar och perspektiv för att se vad som fungerar bäst för dina motiv.


Var närvarande och tålamodig: Ta dig tid att verkligen observera och uppleva det du fotograferar. Var närvarande i ögonblicket och försök fånga den naturliga energin och känslan i situationen. Ha tålamod och prova olika inställningar och vinklar för att fånga det perfekta ögonblicket. Ibland krävs det flera försök innan du hittar den rätta bilden.


Att fånga känslan på bild handlar om att låta ditt hjärta och din intuition guida dig genom fotografiska ögonblick. Låt dina bilder berätta historier och väcka känslor hos dem som betraktar dem. Och kom ihåg, det är inte alltid det blir som du tänkt dig - ibland blir det ännu bättre.


0 comments

コメント


bottom of page