top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Förvandla midsommarmisären till regnromantik: Fototips för dramatiska regnbilder

När regndropparna faller och himlen mörknar finns en chans att fånga något äkta. Låt inte midsommarmisären slå ner dig – omfamna regnet och upptäck hur det kan förvandla dina bilder till stämningsfulla konstverk.
Snart är det som bekant midsommar och därför tänkte jag passa på att prata om att fota regnbilder. Jag tänker typ att om vi förbereder oss på regn redan nu kanske det blir sol. Det känns logiskt tycker jag.


Att fota regn känns förresten som en underskattad grej. Glada, soliga bilder i all ära, men hur mycket coolare är det inte med dramatiska moln och stora regndroppar? Mycket coolare, skulle jag vilja säga. På samma sätt som att glad inte är den mest intressanta känslan, är inte soligt det mest intressanta vädret. Regn kan tillföra djup, melankoli, rörelse och en massa annat till din bild. För att inte tala om all dimma som brukar dyka upp i samband med regn. Handen upp alla som älskar mystik! Och vad är mer mystiskt än dimma? (Drakar såklart.) Regn erbjuder en mängd spännande effekter. Du kan till exempel fånga rörelsen av regndroppar när de faller, eller den stilla efterdyningen av en skur när marken fortfarande är våt och glänsande. Det handlar om att se möjligheterna och våga experimentera.


Förutom att regndroppar kan addera element i dina bilder när du har andra motiv, är själva regndropparna utmärkta motiv i sig själva. Tänk på hur små droppar kan landa på ett fönster och skapa en vacker mosaik av reflektioner. Eller hur stora pölar på marken kan spegla himlen och omgivningen på ett sätt som bäddar för dagdrömmar.

Att fotografera regnbilder kräver dock lite extra förberedelse. Det är viktigt att skydda din utrustning för att undvika skador – ingen vill ju ha en vattenskadad kamera eller mobil. Det kan också bli typiskt svårt att fota om du får för mycket regndroppar på linsen. Några droppar kan vara fint, många droppar brukar mest bli fult. Tänk att du vill ha regnet mellan dig och ditt motiv, inte över dig och din kamera.


Så, när det regnar på midsommar, bli inte ledsen över att du får dra på dig gummistövlar och regnjacka istället för sandaler och klänning, se det som ett tillfälle att skapa dramatiska bilder som berör. Om du vill lära dig mer om tekniker och tips för att fota i regn, gå med i mitt fotomedlemskap där jag dyker djupare in i ämnet fota regn.


Glad midsommar från ett regnigt och blåsigt Åre!

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page