top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

FOTOTIPS INFÖR SOMMARENS ÄVENTYR

Ha något att träna på!


Sommaren är snart här, och med den kommer möjligheten till spännande äventyr och fantastiska fotomöjligheter. Men innan du ger dig ut med kameran i handen vill jag dela med mig av ett fototips som kan göra dina bilder bättre och din fotografering roligare: bestäm dig för att träna på något!Förbered dig för äventyret


Bestäm dig redan innan du ger dig ut för vad du vill träna på under din fotografering. Det kan vara allt från att experimentera med rörelseoskärpa för att skapa en känsla av mystik, till att lägga extra fokus på detaljbilder, eller att hitta sätt att få mer djup i dina bilder. Genom att ha en tydlig fokuspunkt för din fotografering blir det lättare att styra din kreativitet och skapa bilder som berör och inspirerar. Det blir som en slags kreativ kompass som leder dig genom äventyret! Dessutom blir det roligare, varför kan säkert någon psykolog svara på.


Jag hade en period när jag hade snöat in på att fota "artsy" bilder med rörelseoskärpa. Eller okej jag har alltid en sån period. Men en gång när jag hade en uppdragsfotografering var jag så inne på att få till den där perfekta, lagom suddiga bilden, att jag höll på att glömma bort att också ta några skarpa bilder. Så glöm inte att fota helheten även om du råkar ha extra fokus på någonting under din fotografering! 


Jag brukar försöka fokusera på olika saker varje gång jag är ute och fotograferar, för att hålla glädjen och kreativiteten uppe. Ofta har jag ett huvudfokus under en längre period, det kan vara att fota mer actionsport, eller ta mer konstnärliga bilder, och sedan har jag lite mindre delmål med varje fotografering. 


Eller det är inte sant. Ibland går jag ut och fotar på måfå också. Men varje gång jag har en större fotografering, om det är ett uppdrag eller något jag vill använda i min portfolio, så använder jag mig av det här tänket. 

Konkreta tips

Här är några konkreta tips för att hjälpa dig att hitta vad du ska träna på under fotograferingen:


  • Var mångsidig i din inspirationskälla: När jag behöver inspiration för att bestämma vad jag ska träna på, tittar jag på en mängd olika bilder från olika genrer och stilar. Ofta tittar jag på bilder som är långt ifrån den typ av fotografering jag ska göra. Till exempel, när jag skulle fotografera tennis, tittade jag jättemycket på bilder från 70-talets skatekultur för att få en intressant kontrast och nya idéer.


  • Skapa en moodboard: En moodboard är ett utmärkt sätt att samla inspiration och idéer inför en fotografering. Jag använder ofta Pinterest för att skapa digitala moodboards, men det går lika bra att göra det på det gamla hederliga sättet genom att klippa ut bilder från tidningar och göra ett kollage. Ett modernare sätt att göra ett kollage är att ta skärmdumpar med telefonen.


Genom att förbereda dig och ha en tydlig fokuspunkt för din fotografering kommer du inte bara att ha roligare när du fotograferar, utan också skapa bilder som sticker ut och berör betraktaren på ett djupare plan.


Gå med i mitt fotomedlemskap!

Vill du ha en konstant ström av inspiration och pedagogiska övningar för din fotografering? Då är mitt fotomedlemskap något för dig! Som medlem får du regelbundet pedagogiska övningar och tips, så att du alltid har något kul att fokusera på när du fotograferar. Bli medlem nu och få tillgång till inspirerande övningar som driver din fotografering framåt!

0 comments

Comentarios


bottom of page